вторник, 26 април 2011 г.

ОГЛЕДАЛНИЯТ СПЪТНИК НА ЕДИН ТВОРЕЦ -представяне на книгата "Милостта на малките огледала"

ОГЛЕДАНИЯТ СПЪТНИК НА ЕДИН ТВОРЕЦ
Матова сива корица, поръсена с бели зайчета и червена лента, в която на обратно е изписано заглавието „Милостта на малките огледала”. Така изглежда последната книга на Вергиния Захариева. Разгръщаме я и текстът се изсипва в нас като през широка метална фуния, на равномерни големи бълбукания.
Това е втората книга на Вергиния. След романът „Девет зайци” идва ред на  сборника от есета, разговори и проекти. Книгата е своебразен спътник на авторката, тя показва линията на нейния творчески живот, хората с които разговаря, мислите, които мисли и проектите който реализира. Един спътник облепен с малки огледалца, в които авторката непрестанно се вглежда, търси, намира, изучава, поглъща и показва. И хубавото е че всичко това не идва самоцелно. Вергиния от години култивира желанието си за споделяне и съумява да го прави по все по-изтънчен и красив начин. Показвайки ни своя пряк път към себе си, тя помага и на други да преоткрият същността си.
Спътник на книгата е дискът „Медуза”.  Аудио проектът представлява документален запис на звуците в старинно водно хранилище на Истанбул. Резултатът: неземна акустична красота извираща от недрата на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар